Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Haberler

ABHAZYA SAVAŞ GAZİSİ ÇUAZ BİRGÜL ŞAHİN’İ ANMA PROGRAMI

Apsuara Grubu ile Abhazya Savaş Gazileri ortak bir etkinlik ile Çuaz Birgül Şahin’i anma programı gerçekleştirdi.

Abhazya Savaş Gazisi Çuaz Birgül Şahin ölümünün 23.yıldönümünde Sakarya Geyve’ye bağlı Boğazköy’de bulunan mezarı başında anıldı. Abhazya Savaş Gazileri, Abhazya Tam Yetkili Temsilcisi İbrahim Ayüdzba, Abhazya Tam Yetkili Temsilci Yardımcısı Dzhansukh Lazba, Abhaz Federasyonu Genel Başkanı Murat Neğeriya, Sakarya Abhaz Derneği Başkanı Oral Abgınba, Boğazköyünden Büyüklerimiz ve Apsuara Grubu üyelerinin katıldığı programda Çuaz Birgül’ün biyografisi okunduktan sonra katılımcılar günün anlamına uygun kısa konuşmalar gerçekleştirdi. Mazeretleri nedeniyle programa katılamayan Çuaz Birgül’ün kızları telefonla canlı olarak programa katıldı. Çuaz Birgül anmasının her yıl aynı tarihte geleneksel olarak yapılmasına karar verildi.

 

Çuaz Birgül Şahin, 27 Aralık 1958 yılında, Adapazarı Geyve, Boğazköy de üç çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası (Ubıh) Çuaz Adnan Şahin, Annesi (Abaza) Kozba Bedia Şahindir. Abisi Çuaz Bülent, ablası Çuaz Sermin’dir. Abisi Bülent genç yaşta geçirdiği bir trafik kazası sonucunda hayatını kaybettiğinde kendisi henüz daha çok küçüktü.

İlk ve orta eğitimini Adapazarı’nda tamamladı. 1975 yılında lise mezunu bir genç olarak Türkiye Sosyalist İşçi Partisine katıldı. 1985 yılında partinin kapatılmasına kadar aktif görev aldı. 1978 yılında (Adige) Aslanukua Seyfi Şakar ile evlendi, bu evlilikten 3 kızı oldu.
Bu dönemde İzmit postanesinde santral memureliği yaptı. 1980 yılında ikinci kızını doğurduktan bir süre sonra babasını kaybetti. 1982 yılında İstanbul’a taşınana kadar Adapazarı’nda ikamet etti.

1984-1989 yılları arasında Kargo şirketinde şeflik, şube müdürlüğü görevini yerine getirdi. 1989-1992 yılları arasında çeşitli dergi ve yerel gazetelerde yazarlık ve editörlük yaptı. Bu süre zarfında siyasi hayatına da aktif olarak devam etmiştir. İşçi Gündemi gazetesinde de bu doğrultuda görev almıştır. En son Merkuri yayıncılıkta editörlük yapmıştır.

Ekim 1992’de o zamanki adıyla Dünya Abhaz-Abazin Halkı Birliğinin ilk genel kuruluna katılmak için gazeteci olarak geldiği Abhazya’dan geriye dönmeme kararı almış, kendisini bekleyen üç kız evladı olduğu halde, “önce halkım ve vatanım” diyerek bağımsızlık mücadelesine katılmıştır.

Türkiyelilerin olduğu Şamil Taburuna katılan Çuaz Birgül o saatten sonra herkes için bazen bir kız kardeş, bazen arkadaş, bazen abla ve anne olmuştur.

Savaş süresince Şamil Taburu ile 1992 yılı Kasım ayında Şrom operasyonuna sıhhiyeci olarak katılmıştır. Yine Kasım 1992’de Şamil Taburu ile Koçara operasyonuna gelmiş, Çlou köyüne kadar askerlere destek vermiştir. 1993 Temmuz ayında batı cephesinde Sohum üzerindeki dağların düşmandan temizlenmesi operasyonuna sıhhiyeci göreviyle Graza müfrezesi ile katılım sağlamıştır. Abhazya bağımsızlık savaşının zafer ile sonuçlandığı 1993 yılının Eylül ayında batı cephesinde 2.Tugay 4. Tabur bünyesinde görevini tamamlamıştır.

Savaş sonrasında ata vatana temelli yerleşme kararı alan Çuaz Birgül Şahin 3 kızını da yanına alarak Abhazya’nın Pitsunda şehrinde yaşamaya başlamıştır. Ekonomik zorluklar ve kızlarının eğitimi nedeni ile mutlaka Abhazya ya dönmek üzere bir süreliğine gittiği Moskova’da 1999 yılının şubat ayında aramızdan ayrılmıştır.

 

Abhazya ve Kafkasya davasına verdiği üstün hizmetler unutulmayacak, şahsiyetiyle, duruşuyla halkımızın aydınlık kızı, taşıdığı kültürünün ve ince duygularının davranışlarına yansımasıyla etrafına ışıklar saçan Çuaz Birgül kalbimizde yaşamaya devam edecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu