Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Tarih

14 AĞUSTOS 1992

1992 yılının 14 Ağustos günü Gürcistan ordusunun binlerce silahlı muhafızı 58 zırhlı araç, 100den fazla tank ve helikopterlerin desteğiyle İngur Nehri boyunca Abhazya sınırını geçti.

14 Ağustos sabahında Gal ilçesi tamamen, Oçamçıra ise kısmen işgal edildi. İşgalci Askerler hızla  Sohum’a, Abhaz Yüksek Şura binasına ilerledi. Yerli Gürcülerden oluşturulan Sohum taburu da onlara destek verdi.

14 Ağustos 1992de Gürcistan’ın Abhazya’ya saldırdığı gün Abhazya Parlamentosu Gürcistan ile Abhazya Cumhuriyeti arasındaki anlaşma tasarısını görüşmekteydi.

Abhazya’ya karşı bu savaş Şevardnadze ve çetesi tarafından, Abhaz devletini tasfiye etmek, Abhaz halkına yabancı siyasi iradeyi dayatmak ve Abhaz topraklarını bölgesel ve idari olarak Gürcistan cumhuriyetinin sınırlarına dahil etmek için başlatılmıştı.

Gürcistan saldırısının öncesinde Megrelya’da Gürcü hükümetinin üyeleri Başbakan ve İçişleri bakanı “rehin” alınmıştı. Bunu Gamsahurdia taraftarlarının yaptığı ve “rehinlerin” Abhazya’nın Gal ilçesine götürüldüğü bildirilmişti.

Bir bahane gerekliydi ve bulunmuştu. Askerleri Abhazya’ya sokmak icin, devrik devlet başkanı Gamsahurdianın silahlı taraftarlarının kaçırdıkları üst düzey Tiflis bürokratlarını kurtarmak bahanesi hazırdı.

Gürcü ordusu Abhazya’ya girer girmez Gürcü İçişleri bakanı Gventsadze Tifliste ortaya çıktı ve Gürcü televizyonuna konuştu. Üzerinde tek bir çizik yoktu ve kurtarıldığı yerin nedense Megrelya’da Tsalencihi olduğunu kendisi söylemesine karşılık defalarca “özellikle Abhazya’da rehin alındığı” tekrarlanmıştır.

Abhazyaya askerlerin giriş kararı 11 Ağustos’ta Gürcistan Meclisi toplantısında alınmıştı. Askeri harekâta “kılıç” ismi verilmisti. Gürcistan yönetimi 2-3 gün içerisinde Abhazyayı ele geçirmeyi, devlet yapısını, meşru yönetimi tasfiye etmeyi ve Gürcü siyasi rejimini tesis etmeyi planlıyordu.

Abhazya’ya girilmesi için ve Gürcistan’ın Abhazyayı işgalini dünya kamuoyu önünde açıklayacak ve aklayacak bir bahane olarak demiryolunun güvenliği gösterildi. Fakat konu şu ki demiryollarındaki tüm soygunlar(50nin üzerinde) Gürcistan’da gerçekleşiyordu.

14 Ağustos şafak vakti Gürcistan devlet şurası ordusunun tanklarla, toplarla, helikopterlerle sadece demiryolu hatlarını bölücü terör gruplarının saldırılarına karşı koruma şeklindeki “saf niyetlerle” Abhazya’ya girdiğine ilişkin iddia saçmalıktan öteye geçmemektedir.

14 Ağustos günü Vladislav Ardzınba Abhazya Televizyonundan Abhaz halkına sesleniş konuşması yaptı ve Gürcistan’ın taarruz eyleminde bulunduğunu beyan ederek, halkı işgal kuvvetleri ile savaşmaya çağırdı.

Aynı gün Abhazya Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti 18-40 yaş arası vatandaşları için seferberlik ilan etti. Ancak vatanı savunmak için her yaştan kişi direnişe katıldı ve Abaza halkının Bağımsızlık Savaşı başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu